Tradycyjne smaki z nutą nowoczesności

Przystawki
Zimne
-
Tatar wołowy (mały)
35 zł
(100g)/pikle (100g)/jajko przepiórcze (1szt.)
-
Tatar wołowy (duży)
45 zł
(150g)/pikle (120g)/jajko przepiórcze (1szt.)
-
Śledziowa uczta
29 zł
(150g) z trzema sosami: śmietanowy z jabłkiem i korniszonem /z cebulką, suszoną śliwką, majerankiem/pikantny sos pomidorowy (150g)
Gorące

Zupy
-
Rosół domowy z wiejskiej kury 16 zł
(250ml)/własnoręcznie wyrabiany makaron (50g)
-
Aromatyczna zupa borowikowa 20 zł
(250ml)/łazanki (50g)
-
Żurek po bałtowsku na wiejskiej kiełbasie z Lipska
24 zł
(400ml)/w chlebie podany (170 g)
-
Barszczyk czerwony na zakwasie z winnych jabłek o nucie czosnku i majeranku 17 zł
(250ml)/uszka mięsne lub z kapustą i grzybami (6szt./90g)
-
Barszcz czerwony w kubku
11 zł
(250ml)
-
Tradycyjna zupa pomidorowa 17 zł
(250ml)/własnoręcznie wyrabiany makaron (50g)


Dania z ryb
Podawane na dwa sposoby:
1. Zapiekane na dębowej desce/kremowe purée (200g) /bukiet warzyw (150g)/sos holenderski (150g)
2. Z rusztu/maślane ziemniaki (150g)/bukiet surówek (200g)/
Sosy: kaparowy z cebulą dymką, kurkowy na śmietanie lub masło czosnkowe (40g)

Drób i ptactwo okoliczne

Wieprzowina
-
Tradycyjny kotlet schabowy 43 zł
(200g)/kapusta zasmażana (200g)/ziemniaki z koperkiem (200g)/mizeria (100g)
-
Wolno pieczone żeberko z sosem BBQ
52 zł
(420g)/konfitura z cebuli (20g)/sałatka ziemniaczana ( 20g) /grillowane warzywa (100g)/pieczony ziemniak (200g)
-
Pieczona na chrupko golonka 47 zł
(400g)/kapusta z grochem (200g)/tarty chrzan (20g)/musztarda (20g)/ziemniaki opiekane (150g)

Wołowina
-
Turnedo z polędwicy wołowej
89 zł
(150g)/zielone szparagi/ziemniak truflowy/piklowane warzywa (350g)/sos pieprzowy (60g)
-
Grillowany antrykot
109 zł
(180g)/frytki stekowe (120g)/masło czosnkowe (20g)/sos chimichurri (20g) /sałata ogrodowa (100g)
-
Juraburger z siekanej wołowiny 39 zł
(170g)/pomidor/korniszony/krążki cebuli/sos koktajlowy (50g)/ bułka maślana (50g)/ chrupiące frytki (120g)/ sosy dodatkowo płatne 3 zł/szt. (czosnkowy/duński)


Pozostałe
-
Pierogi własnego wyrobu 25 zł
(6szt./300g) podawane na dowolny sposób: opiekane lub z wody:
1. Ze szpinakiem i serem typu feta
2. Z twarogiem i ziemniakami
3. Z kapustą i grzybami
4. Tradycyjne z mięsem
-
Tagliatelle z kurczakiem 39 zł
(350 g)/suszone pomidory/szpinak/płatki parmezanu
-
Bałtowskie Korytko (dla 2-3 os.) 135 zł
filet z kurczaka (220g)/kiełbasa wiejska z rusztu (130g) /żeberko (300g)/golonka (280g)/schab (130g)/frytki (150g)/ziemniaki pieczone (300g)grillowane warzywa (100g)/kapusta zasmażana (200g)/zestaw sosów (100g)


Napoje gorące
Kawy

Herbata (450 ml)
Napoje zimne
Soki (200 ml)
Soki świeżo wyciskane (300 ml)
Soki (karafka/1 l)



