Tradycyjne smaki z nutą nowoczesności

Szef Kuchni poleca
-
Zielone risotto 34 zł
(330 g) sos śmietanowy / ryż / szpinak / zielony groszek
-
Flambirowany na kamieniu dojrzewający antrykot z kością 99 zł
(350g) frytki sterowe (180g) / sałata ogrodowa (100g) / masło czosnkowe (20g) / sos pieprzowy (70g)
-
Pieczona noga z kaczki na jabłkach z żurawiną 49 zł
(250g) / rozmarynowe kopytka (150g) / mus jabłkowy (20g) / czerwone owoce (20g) / buraczki zamażane (150g)

Przystawki
Zimne
-
Tatar wołowy (mały)
35 zł
(100g)/pikle (100g)/jajko przepiórcze (1szt.)
-
Tatar wołowy (duży)
45 zł
(150g)/pikle (120g)/jajko przepiórcze (1szt.)
-
Śledź po bałtowsku
29 zł
(200g) / buraczki / ziemniak / ogórek kwaszony / cebula piklowana / olej rzepakowy tłoczony na zimno
Gorące

Zupy
-
Rosół domowy z wiejskiej kury 16 zł
(250ml)/własnoręcznie wyrabiany makaron (50g)
-
Aromatyczna zupa borowikowa 20 zł
(250ml)/łazanki (50g)
-
Żurek po bałtowsku na wiejskiej kiełbasie z Lipska
24 zł
(400ml)/w chlebie podany (170 g)
-
Barszczyk czerwony na zakwasie z winnych jabłek o nucie czosnku i majeranku 17 zł
(250ml)/uszka mięsne lub z kapustą i grzybami (6szt./90g)
-
Barszcz czerwony w kubku
11 zł
(250ml)
-
Tradycyjna zupa pomidorowa 17 zł
(250ml)/własnoręcznie wyrabiany makaron (50g)

Sałaty
-
Vege 32 zł
rzymska sałata / pomidorki cherry / suszone pomidory / ogórek zielony / złocista grzanka / parmezan z nerkowców (350g) / sos winegret (70g)
-
Z krewetką 39 zł
krewetki (100g) / rzymska sałata / pomidorki cherry / suszone pomidory / ogórek zielony / złocista grzanka / Grana Padano (350g)/sos vinegret (70g)/sos cezar (70g)
-
Sałata Cezar 37 zł
grillowany kurczak (120g)/rzymska sałata/pomidorki cherry/suszone pomidory/ogórek zielony/złocista grzanka/ Grana Padano (350g)/sos vinegret (70g)/ sos cezar (70g)

Dania z ryb
Podawane na dwa sposoby:
1. Zapiekane na dębowej desce/kremowe purée (200g) /bukiet warzyw (150g)/sos holenderski (150g)
2. Z rusztu/maślane ziemniaki (150g)/zestaw surówek (200g)/
Sosy: kaparowy z cebulą dymką, kurkowy na śmietanie lub masło czosnkowe (40g)

Burgery
-
Vegeburger
35 zł
burger warzywny (90g)/ bułka pszenna na zakwasie (80g)/majonez wegański/pikle (150g) /frytki z batata (120g)
-
Juraburger z siekanej wołowiny 39 zł
(170g) / bułka brioche (85g) / pomidor / korniszony / krążki cebuli (150g) / sos koktajlowy (50g) / chrupiące frytki (120 g)/surówka colesław (70g)
Sosy dodatkowo płatne 3 zł / szt. (czosnkowy / duński)

Wieprzowina
-
Tradycyjny kotlet schabowy 43 zł
(200g)/kapusta zasmażana (200g)/ziemniaki z koperkiem (200g)/mizeria (100g)
-
Wolno pieczone żeberko z sosem BBQ
52 zł
(420g) /pieczony ziemniak (200g) / grillowane warzywa (100g) / sałatka ziemniaczana 20g) / konfitura z cebuli (20g)
-
Pieczona na chrupko golonka 47 zł
(400g) / ziemniaki opiekane (150g) / kapusta z grochem (200g) / tarty chrzan (20g) musztarda (20g)

Pasty
-
Tagliatelle orkiszowe 39 zł
(350 g)pesto bazyliowe / pomidorki cherry / warzywa grillowane / rukola / chrupiące chilli
-
Rigatoni z borowikami 39 zł
(350g) sos śmietanowy / borowiki / zielona pietruszka / Grana Padano
-
Tagliatelle szpinakowe 43 zł
(350g) oliwa z oliwek / krewetki / szpinak / czosnek / peperoncino / Grana Padano
-
Strozzapreti z kurczakiem 39 zł
(350 g) sos śmietanowy / kurczak / suszone pomidory / rukolą / Grana Padano


Pozostałe
-
Pierogi własnego wyrobu 25 zł
(6szt./300g) podawane na dowolny sposób: opiekane lub z wody:
1. Ze szpinakiem i serem typu feta /surówka colesław (70g)
2. Z twarogiem i ziemniakami /surówka colesław (70g)
3. Z kapustą i grzybami / surówka colesław (70g)
4. Tradycyjne z mięsem/ surówka colesław (70g)
-
Bałtowskie Korytko (dla 2-3 os.) 135 zł
filet z kurczaka (220g)/kiełbasa wiejska z rusztu (130g) /żeberko (300g)/golonka (280g)/schab (130g)/frytki (150g)/ziemniaki pieczone (300g)grillowane warzywa (100g)/kapusta zasmażana (200g)/zestaw sosów (100g)


Napoje gorące
Kawy

Herbata (450 ml)
Napoje zimne
Soki (200 ml)
Soki świeżo wyciskane (300 ml)
Soki (karafka/1 l)



