Historia wina sięga czasów starożytnych. Ślady archeologiczne potwierdzają wytwarzanie wina między IX a V tysiącleciem p.n.e. Wino to styl życia, harmonia, inspiracja, świętowanie, biesiadowanie i przyjaźń.
Ciekawostką jest, że wina przechowywano nie w piwnicach a na górnych piętrach domów, przy kominach wentylacyjnych. Dzięki temu wino miało nabrać dymnego smaku. Dopiero w średniowieczu mnisi znieśli wino do piwnic, aby uchronić je przed barbarzyńcami.
“Bałtowski Zapiecek” posiada winnicę z szeroką gamą win różnego gatunku. W piwnicy restauracji stworzyliśmy idealne warunki do przechowywanie i dojrzewania tego boskiego trunku.
Nasza winiarnia charakteryzuje się:
- szeroką selekcją win zróżnicowanych gatunkowo;
- posiadamy jedną z najdłuższych kart win w Polsce i najlepiej wyselekcjonowaną;
- zapewniamy idealne warunki do przechowywania i dojrzewania wina;
- specjalnie przygotowana piwnica wyposażona jest również w profesjonalne chłodziarki,
- marki win od podstawowych, codziennych przez bardziej wyszukane, do specjalnie wyselekcjonowanych, najbardziej znanych w świecie winiarskim;
- wina wyselekcjonowane przez sommeliera – experta i pod jego baczną opieką.