11 – 12 grudnia 2021

Poznaj orientalne dania w wykonaniu dwóch wspaniałych Szefów Kuchni – Mariusza Jamroszczyka oraz gościnnie Janusza Myjaka.

Tylko 11 i 12 grudnia menu Bałtowskiego Zapiecka zostanie wzbogacone o dania kuchni orientalnej. To niecodzienna okazja, by zobaczyć wykwintne, aromatyczne i egzotyczne dzieła dwóch Szefów Kuchni. Gwarantujemy, że będzie pysznie. Zapraszamy!

 

Mariusz Jamroszczyk – Szef Kuchni Bałtowskiego Zapiecka

Zamiłowanie do gastronomii rozbudziła w nim babcia Marysia włączając do pomocy w organizacji rodzinnych biesiad.
Karierę rozpoczął jako młodszy kucharz w hotelu Orbis, gdzie został zastępcą Szefa Kuchni. Potem przyjął pracę w kuchni cateringowej JW Construction w Warszawie, następnie Szef Kuchni w Hotelu 500 w Zegrzu. W międzyczasie pracuje jako doradca kulinarny Nestle i organizuje Pierwszy Konkurs Kulinarny Młodzików w Zegrzu.
W 2004 roku wraz z Sylwestrem Prokopiukiem wygrywa Festiwal Sielawa Blues w kategorii półmisek bankietowy, 2005 z Darkiem Kukułką II miejsce w Spotkaniach ze Ślimakiem.
W roku 2010-2013 pracuję jako Szef kuchni prywatnego jachtu na Florydzie, co daje okazje do zobaczenia i poznania nowych smaków.
W roku 2014-2015 pełni obowiązki Szefa Kuchni w czterogwiazdkowym Hotelu Czarny Potok Resort&Spa w Krynicy Zdroju.

 

 

Janusz Myjak

Przyjaciel Bałtowskiego Zapiecka – regularnie uczestniczy w organizowanych tutaj wydarzeniach oraz pokazuje swój kulinarny talent przygotowując kolacje degustacyjne.

W 2016 roku został uznany za Szefa Kuchni Regionu Południowego (Małopolska/Śląsk) w konkursie Poland 100 Best Restaurants, a Restauracja Szósty Zmysł, którą prowadzi, była wielokrotnie nagradzana symbolem trzech widelcy (Grand Award), a w przewodniku Gault&Millau została uhonorowana jedną czapką kucharską. Od kilku lat Janusz Myjak prowadzi Akademię Gotowania w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. Nie stroni od nieoczywistych połączeń, wykorzystując nierodzime produkty do wzbogacenia polskich przepisów. Bliska jest mu również kuchnia włoska i francuska, lecz nic nie zastąpi polskich produktów sezonowych z okolic Krynicy – jak sery owcze, oscypek, jagnięcina czy rydze. Posiada ogromne wyczucie w komponowaniu dań o doskonałej palecie smaków, jak również i kolorów, tworząc na talerzu kulinarne dzieła sztuki.