Świętokrzyskie smaki
Śledziowa uczta 21 zł.

Śledziowa uczta z trzema sosami (śmietanowy z jabłkiem i korniszonem, cebulką i suszoną śliwką z majerankiem i pikantny sos pomidorowy

Zalewajka Bałtowska 10 zł.
Gołąbek regionalny 27 zł.

Gołąbek regionalny z kaszą pęczak

Racuchy drożdżowe z jabłkiem 18 zł.

Jabłkowe racuchy drożdżowe (3 szt.)

Przystawki zimne
Tatar z polędwicy wołowej 35 zł.

Z dodatkiem pikli i jajem przepiórczym

Przystawki gorące
Skwierczące krewetki 38 zł.

W maśle czosnkowym z bazyliową grzanką (6szt.)

Kurczak w kurkach 22 zł.

Kurczak w kurkach w cieście francuskim z brokułem i orzechami

Sałaty
Cezar 28 zł.

Z grillowanym kurczakiem, na rzymskiej sałacie, ze złocistymi grzankami i płatkami parmezanu

Bukiet sałat 12 zł.

Bukiet sałat z sosem vinaigrett

Sałatka z humusem 25 zł.

Sałatka z humusem z czerwonej fasoli, brokuł, fenkuł, granat, cukinia, sezam, tortilla, sos miodowy

Zupy
Rosół domowy 10 zł.

Z wiejskiej kury z wyrabianym na miejscu makaronem

Zupa borowikowa 14 zł.

Aromatyczna zupa borowikowa z łazankami

Żurek po bałtowsku 16 zł.

na wiejskiej kiełbasie,  w chlebie podany.

Barszcz czerwony 10 zł.

Na zakwasie z winnych jabłek o  nucie czosnku i majeranku, z uszkami wypełnionymi mięsnym farszem (lub kapustą i grzybami)

Tradycyjna zupa pomidorowa 9 zł.

Tradycyjna zupa pomidorowa z własnoręcznie wyrabianym makaronem

Barszcz czerwony w kubku 8 zł.

Tradycyjny barszcz czerwony podawany w kubku

Dania z ryb
Pstrąg ekologiczny 46 zł.

Podawany na dwa sposoby:

  • zapiekane na dębowej desce, w wianku kremowego purre, z bukietem warzyw i sosem holenderskim
  • z rusztu, z maślanymi ziemniakami, bukietem surówek i wyborem sosów (kaparowy z dymką, masło czosnkowe, kurkowy na śmietanie)
Sandacz 49 zł.

Podawany na dwa sposoby:

  • zapiekane na dębowej desce, w wianku kremowego purre, z bukietem warzyw i sosem holenderskim
  • z rusztu, z maślanymi ziemniakami, bukietem surówek i wyborem sosów (kaparowy z dymką, masło czosnkowe, kurkowy na śmietanie)
Dania mięsne
Juraburger 34 zł.

Burger z siekanej wołowiny z pomidorem,korniszonem,krążkami cebuli z wyborem sosów, podawany w bułce naszego wypieku i chrupiącymi frytkami

Drób
Filet z kurczaka 28 zł.

w chrupiącej panierce kukurydzianej z kolbą kukurydzy, frytkami i surówką

Zawijaniec bałtowski 29 zł.

wypełniony wiejskim masłem i natką pietruszki, frytki, młoda marchew karmelizowana miodem

Inne ptactwo okoliczne
Połówka pieczonej kaczki 48 zł.

na jabłkach z żurawiną z ziemniakami po polsku i burakami zasmażanymi

Wieprzowina
Kotlet schabowy 28 zł.

Tradycyjny kotlet schabowy z kapustą zasmażaną, ziemniakami z koperkiem i mizerią

Żeberko 42 zł.

Wolno pieczone żeberko z sosem BBQ i konfiturą z cebuli, z sałatką ziemniaczaną, pieczonym ziemniakiem i grillowanymi warzywami

Chrupiąca golonka 38 zł.

pieczona w glazurze miodowo-piwnej, podana na kapuście z grochem, tartym chrzanem, musztardą i ziemniakami opiekanymi

 

Wołowina
Stek z krótko smażonymi grzybami 69 zł.

Stek z dojrzewającej polędwicy wołowej z krótko smażonymi grzybami, pieczonym ziemniakiem i grillowanymi warzywami

Grillowany antrykot 66 zł.

Z frytkami stekowymi, masłem czosnkowym, sosem chimichurri, sałatą ogrodowa

Dziczyzna
Gulasz z dzika 42 zł.

Gulasz z dzika podany z plackami ziemniaczanymi i młodą marchewką

Pozostałe
Pierogi własnego wyrobu 18 zł.

Podawane na dowolny sposób: opiekane lub z wody, z surówką

  • Ze szpinakiem i serem feta (6 szt.)
  • Ruskie z twarogiem i ziemniakami (6 szt.)
  • Tradycyjne z mięsem (6 szt.)
Bałtowskie Korytko (dla 2 os.) 89 zł.

filet z kurczaka, kiełbasa wiejska z rusztu, żeberko, golonka, polędwica wieprzowa, ziemniaki pieczone, frytki, grillowane warzywa, kapusta zasmażana, wybór sosów

Tagliatelle z kurczakiem 29 zł.

z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i płatkami parmezanu

Kopytka z masłem 8 zł.
Menu dla dzieci
Rosół 7 zł.

z własnoręcznie wyrabianym makaronem

Panierowane polędwiczki 19 zł.

Panierowane polędwiczki z kurczaka z frytkami i surówką

Tradycyjna zupa pomidorowa 7 zł.

Tradycyjna zupa pomidorowa z własnoręcznie wyrabianym makaronem

Naleśniki własnej kompozycji 16 zł.

Naleśniki własnej kompozycji z: owocami, nutellą (2szt.)

Puchar lodowy 17 zł.

Puchar lodowy własnego pomysłu z owocami i bitą śmietaną

Desery
Zapieckowa malinowa rozkosz 16 zł.

Zapieckowa malinowa rozkosz

Gorąca szarlotka 18 zł.

Gorąca  szarlotka z sandomierskich jabłek, z prażonymi migdałami,musem brzoskwiniowym i lodami waniliowymi

Sernik po bałtowsku 18 zł.

Sernik po bałtowsku z gorącymi malinami

Fondant czekoladowy 19 zł.

z cytrynowym sorbetem i wiśniami

Beza Pavlova 18 zł.

Bałtowski Zapiecek poleca

null

PIWO RZEMIEŚLNICZE

 

Wszystkie piwa Browaru Sulewski są niefiltrowane i niepasteryzowane. Dzięki temu zachowują wszelkie walory smakowe i zapachowe. Wyłącznie cztery najwyższej jakości składniki gwarantują wyśmienity trunek, którego nie można uzyskać w produkcji przemysłowej.

Lager – piwo o bursztynowym kolorze i wyraźnie wyczuwalnej słodowości. Użycie szlachetnych chmieli aromatycznych z odmian niemieckich i polskich nadaje mu umiarkowaną goryczkę i ziołowo-pieprzową nutę. Jest to sztandarowe piwo Browaru Sulewski.

Pils – bardzo jasne piwo, o wyraźnej goryczce i delikatnej słodowości pochodzącej ze słodu pilzneńskiego. Chmielenie tylko jedną odmianą chmielu tzw. single hop powoduje, że pils jest bardzo zdecydowany i czysty w smaku. Idealna propozycja na gorące dni.

Dunkel (dostępne sezonowo) – piwo o ciemnym, głębokim kolorze i wyraźnym, wytrawnym smaku. Palone nuty pochodzące z ciemnych słodów jęczmiennych nadają mu szlachetności, jednocześnie nie powodując wrażenia ciężkości.

Weizen (dostępne sezonowo)  – jest to piwo na wzór bawarski, w którym ponad 51% zasypu stanowi słód pszeniczny. Fermentacja w temperaturze 21-22 stopni Celsjusza (zwana górną) wprowadza do smaku i zapachu piwa nuty bananowo – goździkowe z orzeźwiającym zakończeniem cytrusowo-owocowym. Swoista mętność piwa spowodowana jest obecnością drożdży i jest charakterystyczna dla tego gatunku.

  • 0,3 l – 7 zł
  • 0,5l – 10 zł