Kolacja degustacyjna “Od morza do gór”

Szanowni Państwo,
w związku z obecną sytuacją w kraju, termin kolacji degustacyjnej zostanie przesunięty. Niestety w chwili obecnej nie możemy podać konkretnej daty. Ustalimy ją, jak tylko sytuacja epidemiologiczna zostanie opanowana.

Już 21 marca zapraszamy na niezwykłe kulinarne wydarzenie. W “Bałtowskim Zapiecku” będziemy gościć szefów kuchni z różnych regionów Polski – od morza do gór. Podczas kolacji degustacyjnej Gościnni Szefowie Kuchni zabiorą Was w ekscytującą podróż po tradycyjnych daniach polskich – charakterystycznych dla danych regionów jednak w niecodziennych kompozycjach i odważnych połączeniach. Każdy z nich zaprezentuje swoje autorskie danie, które z pewnością zachwyci każdego.

Menu degustacyjne z foodpairingiem to kulinarna przygoda, składająca się z
7 momentów kulinarnych/amuse-bouche/intermezzo

Do każdej potrawy dobierzemy odpowiedni alkohol oraz wyjątkowe napoje gorące skomponowane do deseru. 
Przedstawiamy autorów kulinarnych momentów:

Janusz Myjak

W 2016 roku został uznany za Szefa Kuchni Regionu Południowego (Małopolska/Śląsk) w konkursie Poland 100 Best Restaurants, a Restauracja Szósty Zmysł, którą prowadzi, była wielokrotnie nagradzana symbolem trzech widelcy (Grand Award), a w przewodniku Gault&Millau została uhonorowana jedną czapką kucharską. Od kilku lat Janusz Myjak prowadzi Akademię Gotowania w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. Nie stroni od nieoczywistych połączeń, wykorzystując nierodzime produkty do wzbogacenia polskich przepisów. Bliska jest mu również kuchnia włoska i francuska, lecz nic nie zastąpi polskich produktów sezonowych z okolic Krynicy – jak sery owcze, oscypek, jagnięcina czy rydze. Posiada ogromne wyczucie w komponowaniu dań o doskonałej palecie smaków, jak również i kolorów, tworząc na talerzu kulinarne dzieła sztuki. Już po raz drugi będzie brał udział w kolacji degustacyjnej w Bałtowskim Zapiecku.

Kuchmistrz z gastronomią związany jest od 27 lat, ukończył Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni.

Praktyki odbywał w sopockim Grand Hotelu i gdańskim Hewelius Hotel. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich restauracjach gdzie między innymi prowadził kuchnie w sopockim legendarnym Złotym Ulu, w gdyńskiej restauracji Da Vinci po czym wyjechał do Szwecji gdzie pracował we włoskiej restauracji La Cantina. Po 5 latach wrócił do rodzinnych stron gdzie dowodził kuchnią w restauracji Galeria 63, Zatoka Sztuki i Restauracji U kucharzy. Przez kolejne trzy lata był Szefem kuchni w Hotel Mistral Sport w Gniewinie.

Brązowy medalista z Culinary Team of  Poland na Olimpiadzie Kulinarnej IKA/ Cuinary Olimpics w Stuttgarcie. Obecnie jest Szefem kuchni w restauracji Nowosopocka w hotelu Eureka w Sopocie.

Organizator konkursu kulinarnego ,,Sportowa Wiosna”, autor i współorganizator konkursu kulinarnego ,,Grill Festiwal” egzaminator w Pomorska Izba Rzemieślnicza Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Gdańsku. Członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Współorganizator inicjatywy ,,Kucharze Pomagają”. Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec wspaniałej córki, uwielbiający kontakt z ludźmi i podróże nie tylko kulinarne.

Sebastian Cichy

Marcin Sołtys

Nominacja na Szefa Kuchni tradycyjnej Gault&Millau 2019 Polska.
Laureat Złotego Ślimaka Slow Food Polska V.
Szkolenie w Instytut Paul Bocuse Lyon France.

ZAWODOWE OSIĄGNIĘCIA
– Ogólnopolski konkurs „Spotkanie ze ślimakiem” 2004r. Zakopane, eliminacje I miejsce.
– Ogólnopolski konkurs “Spotkanie ze ślimakiem” 2005r. Warszawa, V miejsce.
– Konkurs kulinarny Black Box w Gdyni 2005r. III miejsce.
– Festiwal kuchni francuskiej, Poznań, II miejsce.
– Konkurs Sielawa Blus 2007r.

GOTOWAŁ DLA:
– Prezydenta Polski – Bronisława Komorowskiego,
– Prezydenta Niemiec – Christiana Wulffa,
– Prezydenta Bułgarii – Georgia Pyrwanowa,
– Kanclerza Niemiec – Gerharda Schrodera,
– Miss World 2006 – dla wszystkich uczestników,
– Prezydenta Ukrainy – Wiktora Juszczenko,
– Prezydenta USA – George’a Busha
oraz dla Roberta Kubicy, Kamila Stocha, Grzegorza Krychowiaka, Mariusza Wacha, Mateusza Masternaka oraz całej drużyny CRACOVIA.

Po 12 latach w Wierzynku zdecydował się objąć stery w kameralnej restauracji Filipa 18 Food Wine Art w wyjątkowym miejscu, tuż obok Starego Kleparza w Krakowie.

20 lat w zawodzie.

  • Chef kuchni w pierwszym Hiltonie Garden INN w Polsce.
  • Szef kuchni w sieci Puro.
  • Praca w dużej sieci jak Radisson.
  • Praca w Londynie w jednej z restauracji Gordon Ramsay.
  • Prowadzenie dużego resortu na Podhalu hotel Aquarion.

Obecnie szef kuchni w Hotelu Q plus Kraków.

Ambasador marki Bonduelle.

Michał Góra

Rafał Korus

Absolwent Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Swoją przygodę z gotowaniem zaczął w bardzo młodym wieku praktykując fach w kurortach nadmorskich na Korsyce i polskim morzem. Dorywcze zajęcie z liceum przerodziło się w pasję na całe życie. Karierę rozwijał w kieleckich hotelach tj. Qubus Hotel Kielce**** (kucharz), Best Western Grand Hotel Kielce**** (Szef Kuchni), zdobywając doświadczenia, które zaowocowały piastowaniem od 3 lat funkcji Szefa Kuchni w Binkowski Resort**** – największym w regionie centrum eventowo – konferencyjnym.

Specjalizuje się głównie w kuchni regionalnej, słynie z własnoręcznie przygotowywanych przetworów i wyrobów. Jego mocną stroną jest umiejętność planowania i zarządzania pracą zespołu, czego dowodem jest realizowana od kilku lat logistyka związana z największymi bankietami w regionie dla międzynarodowych targów (bankiety do 1400 osób).

Rdzenny kielczanin, zakochany w Ziemi Świętokrzyskiej i jej produktach. Przez lata pracy przeszedł wszystkie etapy w hierarchii gastronomicznej od praktykanta do właściciela własnego lokalu.

Pasjonat nowoczesnego cukiernictwa i konfekcji czekoladowej. Właściciel marki „La Chocolic”- pracownia czekolady.

Jeden z trzech Fundatorów i współzałożycieli Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, która jest organizatorem ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego Junior Culinary Cap. W organizacji piastuje stanowisko Przewodniczącego Rady Fundacji. Nauczyciel zawodu w zespole szkół ZDZ w Kielcach.

Krzysztof Zamczyk

Kamil Piwowarczyk

Z powołania i zamiłowania do gotowania. Od najmłodszych lat interesował się gotowaniem.
Swoją drogę kulinarną rozpoczął w szkole gastronomicznej, a doświadczenie przez długie lata zdobywał w hotelu Exbud.

Chcąc od życia więcej wyruszył do Krakowa gdzie dalej zdobywał doświadczenia pracując w prestiżowych restauracjach. Sytuacja rodzinna zmusiła go do powrotu do miasta.

Jako szef kuchni w kieleckich restauracjach spełniał się wzorowo. Od niedawna swoje umiejętności przekazuje uczniom na szkoleniach kulinarnych.

Jest członkiem w Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Dziś obejmuje stanowisko z-cy szefa kuchni w luksusowym hotelu Odyssey.

Doradca Kulinarny Nestle Professional, członek Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Specjalista w fine dinigu. Jego kuchnia charakteryzuje się nie tylko dbałością o smak, ale również różnorodnością i troską o estetykę dań. W swoich kreacjach kulinarnych często wraca do korzeni, czerpiąc z bogactwa regionalnych produktów i przypraw. Swoje pierwsze kroki na ścieżce zawodowej stawiał w kieleckiej restauracji “Patio”. Jego kunszt i talent pozwolił mu osiągnąć stanowisko (kreator menu) w kieleckiej spółce North Food – właściciela takich brandów jak North Fish i John Burg. Ostatnie trzy lata swojego życia poświęcił na rozwój rynku kulinarnego w południowo – wschodniej Polsce jako doradca kulinarny w międzynarodowym koncernie Nestle w dywizji Professional zajmującym się profesjonalną gastronomią.

Łukasz Jończyk

Mariusz Jamroszczyk

GOSPODARZ I POMYSŁODAWCA KOLACJI DEGUSTACYJNEJ OD MORZA DO GÓR

Zamiłowanie do gastronomii rozbudziła w nim babcia Marysia włączając do pomocy w organizacji rodzinnych biesiad.
Karierę rozpoczął jako młodszy kucharz w hotelu Orbis, gdzie został zastępcą Szefa Kuchni. Potem przyjął pracę w kuchni cateringowej JW Construction w Warszawie, następnie Szef Kuchni w Hotelu 500 w Zegrzu. W międzyczasie pracuje jako doradca kulinarny Nestle i organizuje Pierwszy Konkurs Kulinarny Młodzików w Zegrzu.
W 2004 roku wraz z Sylwestrem Prokopiukiem wygrywa Festiwal Sielawa Blues w kategorii półmisek bankietowy, 2005 z Darkiem Kukułką II miejsce w Spotkaniach ze Ślimakiem.
W roku 2010-2013 pracuję jako Szef kuchni prywatnego jachtu na Florydzie, co daje okazje do zobaczenia i poznania nowych smaków.
W roku 2014-2015 pełni obowiązki Szefa Kuchni w czterogwiazdkowym Hotelu Czarny Potok Resort&Spa w Krynicy Zdroju.

OBECNIE SZEF KUCHNI BAŁTOWSKIEGO ZAPIECKA

MIEJSCE: Bałtowski Zapiecek
DATA: 21.03.2020, 18:00 – 21:00
LICZBA MIEJSC OGRANICZONA

 

CENA PROMOCYJNA

(obowiązuje do 8 marca)

150 zł/osoba  lub 260 zł/para

_______​​

CENA REGULARNA

180 zł/osoba  lub 300 zł/para