Łosoś

Podawany na dwa sposoby:

  • zapiekane na dębowej desce, w wianku kremowego purre, z bukietem warzyw i sosem holenderskim
  • z rusztu, z maślanymi ziemniakami, bukietem surówek i wyborem sosów (kaparowy z dymką, masło czosnkowe, rakowy, kurkowy na śmietanie)
Dania z ryb
Pstrąg ekologiczny hodowany na źródłach

Podawany na dwa sposoby:

  • zapiekane na dębowej desce, w wianku kremowego purre, z bukietem warzyw i sosem holenderskim
  • z rusztu, z maślanymi ziemniakami, bukietem surówek i wyborem sosów (kaparowy z dymką, masło czosnkowe, rakowy, kurkowy na śmietanie)
Dania z ryb
Fondat czekoladowy

Fondat czekoladowy z cytrynowym sorbetem i wiśniami

Desery
Gorąca szarlotka

Gorąca  szarlotka z sandomierskich jabłek, z prażonymi migdałami,musem brzoskwiniowym i lodami waniliowymi

Desery
Filet z kurczaka

w chrupiącej panierce kukurydzianej z kolbą kukurydzy, frytkami i surówką

Drób
Filet z kurczaka z kostką

na sałatce z bobu i skorzonery z dodatkiem maślanej kaszy jaglanej

Drób
Comber z jelenia

Comber z jelenia o nucie leśnych grzybów z opiekanymi kopytkami i glazurowanymi burakami

Dziczyzna
Gulasz z dzika

Gulasz z dzika podany z plackami ziemniaczanymi i młodą marchewką

Dziczyzna
Naleśniki własnej kompozycji

Naleśniki własnej kompozycji z: owocami, nutellą (2szt.)

Menu dla dzieci
Panierowane polędwiczki

Panierowane polędwiczki z kurczaka z frytkami i surówką

Menu dla dzieci
Czarne tagliolini

Czarne tagliolini z atramentem kałamarnicy, z krewetkami, cukinią i sosem homarowym

Pasty
Tagliatelle z kurczakiem

Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i płatkami parmezanu

Pasty
Gołąbek regionalny

Gołąbek regionalny z kaszą pęczak

Świętokrzyskie smaki
Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Jabłkowe racuchy drożdżowe (3 szt.)

Świętokrzyskie smaki
Bałtowskie korytko

Dla dwóch osób.

  • filet z kurczaka
  • kiełbasa wiejska z rusztu
  • żeberko
  • golonka
  • polędwica wieprzowa
  • ziemniaki pieczone
  • frytki
  • grillowane warzywa
  • kapusta zasmażana
  • wybór sosów
Pozostałe
Pierogi własnego wyrobu

Podawane na dowolny sposób: opiekane lub z wody, z surówką

  • Ze szpinakiem i serem feta (6 szt.)
  • Ruskie z twarogiem i ziemniakami (6 szt.)
  • Tradycyjne z mięsem (6 szt.)
  • Kopytka z masłem
Pozostałe
Kurczak w kurkach

Kurczak w kurkach w cieście francuskim z brokułem i orzechami

Przystawki gorące
Skwierczące krewetki

W maśle czosnkowym z bazyliową grzanką (6szt.)

Przystawki gorące
„Zapieckowe przegryzałki” (dla 2 osób)

Wybór serów z serowni zagrodowej „Podłazy”, kiełbasa wiejska z Lipska, zapieckowy pasztet z gruszką, smalec wiejski, ogórki kwaszone z beki, koszyk pieczywa
(dla 2 osób)

Przystawki zimne
Tatar z polędwicy wołowej

Z dodatkiem pikli i jajem przepiórczym

Przystawki zimne
Połówka pieczonej kaczki

na jabłkach z żurawiną z ziemniakami po polsku i burakami zasmażanymi

Inne ptactwo okoliczne
Bukiet sałat

Bukiet sałat z sosem vinaigrett

Sałaty
Cezar

Z grillowanym kurczakiem, na rzymskiej sałacie, ze złocistymi grzankami i płatkami parmezanu

Sałaty
Golonka

Chrupiąca golonka, pieczona w glazurze miodowo – piwnej, podana na kapuście z grochem, z tartym chrzanem, musztardą i ziemniakami opiekanymi

Wieprzowina
Kotlet schabowy

Tradycyjny kotlet schabowy z kapustą zasmażaną, ziemniakami z koperkiem i mizerią

Wieprzowina
Juraburger

Burger z siekanej wołowiny, z pomidorem, korniszonem i krążkami cebuli z wyborem sosów,podawany w bułce naszego wypieku i z chrupiącymi frytkami.

Wołowina
Policzki wołowe z kaszą pęczak

Policzki wołowe z kaszą pęczak, buraczki glazurowane, brukselka, demi glace

Wołowina
Barszcz czerwony

Na zakwasie z winnych jabłek o  nucie czosnku i majeranku, z uszkami wypełnionymi mięsnym farszem (lub kapustą i grzybami)

Zupy
Barszcz czerwony w kubku

Tradycyjny barszcz czerwony podawany w kubku

Zupy