I WERSJA

Przystawka(jedna do wyboru dla wszystkich)

-Karp po żydowsku z płatkami świeżo tartego chrzanu
-Marynowany śledź na pieczonych rozmarynowych buraczkach z cebulą i kurkami
-Sola na duszonych warzywach z tymiankiem

Zupa(jedna do wyboru dla wszystkich)

-Wigilijny barszcz czerwony o nucie grzybów i suszonych śliwek z uszkami wypełnionymi kapustą i grzybami
-Żur z leśnymi grzybami i majerankowym purée
-Zupa rybna z koprem włoskim i papryką peperoncino

Danie główne (jedno do wyboru dla wszystkich)

-Smażony filet z sandacza z sosem kurkowym,opiekanymi kopytkami i bukietem warzyw
-Karp pieczony z dodatkiem oleju lnianego serwowany na wigilijnej kapuście z pieczonym ziemniakiem
-Polędwica z dorsza serwowana na desce w wianku kremowego puréez brokułem i sosem holenderskim

Deser:(do wyboru jeden dla wszystkich)

-Makowiec wigilijny z lodami piernikowymi
-Piernik z waniliowym sosem i żurawiną

Napoje zimne 0,5l/os.

gazowane, niegazowane, soki, woda mineralna

Kącik kawowy:

Świeżo parzona kawa
Wybór herbat czarnych i smakowych

II WERSJA

Przystawka:(jedna do wyboru dla wszystkich)

-Sandacz faszerowany na sosie tatarskim z jajem przepiórczym
-Karp po żydowsku z płatkami świeżo tartego chrzanu
-Marynowany śledź na pieczonych rozmarynowych buraczkach z cebulą i kurkami
-Sola na duszonych warzywach z tymiankiem

Zupa:(jedna do wyboru dla wszystkich)

-Aromatyczna zupa borowikowa z łazankami
-Wigilijny barszcz czerwony o nucie grzybów i suszonych śliwek z uszkami wypełnionymi kapustą i grzybami
-Żur z leśnymi grzybami i majerankowym purée
-Zupa rybna z koprem włoskim i papryką peperoncino

Danie główne: (jedno do wyboru dla wszystkich)

-Smażony filet z sandacza z sosem kurkowym, opiekanymi kopytkami i bukietem warzyw
-Karp pieczony z dodatkiem oleju lnianego serwowany na wigilijnej kapuście z pieczonym ziemniakiem
-Polędwica z dorsza serwowana na desce w wianku kremowego purée z brokułem i sosem holenderskim

Deser:(do wyboru jeden dla wszystkich)

-Makowiec wigilijny z lodami piernikowymi
-Piernik z waniliowym sosem i żurawiną

Przekąski zimne: (3 do wyboru)

-śledziowe trio (z olejem i cebulką/w pikantnej salsie/z kurkami )
-mini ptysie z musem z wędzonego pstrąga
-łosoś wędzony z serkiem koperkowym
-wędzony halibut na sałatce z rydzy
-jaja garnirowane wytrawnymi pastami
-pasztet z sosem korniszonowym
-ryba marynowana w occie jabłkowym i cukrowej cebuli
-pstrąg faszerowany jullien z warzyw
-deska serów dojrzewających i pleśniowych z bukietem suszonych owoców oraz z kruchymi dodatkami

Sałaty i sałatki:(2 do wyboru)

-liście ogrodowych sałat z fetą/parmezanem i suszonymi pomidorami
-tradycyjna sałatka jarzynowa
-sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem aioli
-sałatka z wędzonym łososiem i pomarańczami
-sałatka z humusem z czerwonej fasoli
-sałatka bałtowska z rukolą i roszponką,okraszona kozim serem i żurawiną
-carpaccio z pieczonego buraka, z rukolą i serem pleśniowym

Dodatki:

Marynowane warzywa
Wybór zimnych sosów
Masła smakowe
Pieczywo własnego wypieku

Napoje zimne 1l/os.

gazowane, niegazowane, soki, woda mineralna

Kącik kawowy:

Świeżo parzona kawa
Wybór herbat czarnych i smakowych
Kompot wigilijny z suszonych owoców o nucie goździków

III WERSJA

Przystawka: (jedna do wyboru dla wszystkich)

-Sandacz faszerowany na sosie tatarskim z jajem przepiórczym
-Karp po żydowsku z płatkami świeżo tartego chrzanu
-Marynowany śledź na pieczonych rozmarynowych buraczkach z cebulą i kurkami
-Sola na duszonych warzywach z tymiankiem

Zupa: (jedna do wyboru dla wszystkich)

-Aromatyczna zupa borowikowa z łazankami
-Wigilijny barszcz czerwony o nucie grzybów i suszonych śliwek z uszkami wypełnionymi kapustą i grzybami
-Żur z leśnymi grzybami i majerankowym purée
-Zupa rybna z koprem włoskim i papryką peperoncino

Danie główne: (jedno do wyboru dla wszystkich)

-Smażony filet z sandacza z sosem kurkowym,opiekanymi kopytkami i bukietem warzyw
-Karp pieczony z dodatkiem oleju lnianego serwowany na wigilijnej kapuście z pieczonym ziemniakiem
-Łosoś pieczony na risotto vede ,ziołowymi cherry i sosem cytrynowym
-Polędwica z dorsza serwowana na desce w wianku kremowego puréez brokułem i sosem holenderskim

Deser: (do wyboru jeden dla wszystkich)

-Makowiec wigilijny z lodami piernikowymi
-Piernik z waniliowym sosem i żurawiną

Przekąski zimne : (5 do wyboru)

-śledziowe trio (z olejem i cebulką/w pikantnej salsie/z kurkami )
-mini ptysie z musem z wędzonego pstrąga
-łosoś wędzony z serkiem koperkowym
-wędzony halibut na sałatce z rydzy
-jaja garnirowane wytrawnymi pastami
-pasztet z sosem korniszonowym
-ryba marynowana w occie jabłkowym i cukrowej cebuli
-pstrąg faszerowany jullien z warzyw
-deska serów dojrzewających i pleśniowych z bukietem suszonych owoców oraz z kruchymi dodatkami

Sałaty i sałatki:(3 do wyboru)

-liście ogrodowych sałat z fetą/parmezanem i suszonymi pomidorami
-tradycyjna sałatka jarzynowa
-sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem aioli
-sałatka z wędzonym łososiem i pomarańczami
-sałatka z humusem z czerwonej fasoli
-sałatka bałtowska z rukolą i roszponką,okraszona kozim serem i żurawiną
-carpaccio z pieczonego buraka, z rukolą i serem pleśniowym

Dodatki:

Marynowane warzywa
Wybór zimnych sosów
Masła smakowe
Pieczywo własnego wypieku

Napoje zimne 1l/os.

gazowane, niegazowane, soki, woda mineralna

Kącik kawowy:

Świeżo parzona kawa
Wybór herbat czarnych i smakowych
Kompot wigilijny z suszonych owoców o nucie goździków

Minimalna liczba do zorganizowania spotkania Wigilijnego
w Gościńcu „Bałtowski Zapiecek” to 10 osób.

Kontakt:

Bałtowski Zapiecek
Bałtów 169 a
kontakt@baltowskizapiecek.pl
tel.797-028-497 lub 518 692 303
www.baltowskizapiecek.pl