Świętokrzyskie smaki
Śledziowa uczta

Śledziowa uczta z trzema sosami (śmietanowy z jabłkiem i korniszonem, cebulką i suszoną śliwką z majerankiem i pikantny sos pomidorowy

Zalewajka Bałtowska
Gołąbek regionalny

Gołąbek regionalny z kaszą pęczak

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Jabłkowe racuchy drożdżowe (3 szt.)

Przystawki zimne
Tatar z polędwicy wołowej

Z dodatkiem pikli i jajem przepiórczym

„Zapieckowe przegryzałki” (dla 2 osób)

Wybór serów z serowni zagrodowej „Podłazy”, kiełbasa wiejska z Lipska, zapieckowy pasztet z gruszką, smalec wiejski, ogórki kwaszone z beki, koszyk pieczywa
(dla 2 osób)

Przystawki gorące
Skwierczące krewetki

W maśle czosnkowym z bazyliową grzanką (6szt.)

Kurczak w kurkach

Kurczak w kurkach w cieście francuskim z brokułem i orzechami

Sałaty
Cezar

Z grillowanym kurczakiem, na rzymskiej sałacie, ze złocistymi grzankami i płatkami parmezanu

Wybór sałat ogrodowych z grillowanym tuńczykiem

Wybór sałat ogrodowych z grillowanym tuńczykiem, melonem, pomidorkami cherry, papryką, czerwoną cebulą, sezamem, sosem mango jalapeno

Bukiet sałat

Bukiet sałat z sosem vinaigrett

Rukola z selerem naciowym

Rukola z selerem naciowym, kaszą jaglaną, orzechami, granatem, miodowym vinaigrettem, awokado

Zupy
Rosół domowy

Z wiejskiej kury z wyrabianym na miejscu makaronem

Zupa borowikowa

Aromatyczna zupa borowikowa z łazankami

Żurek po bałtowsku

na wiejskiej kiełbasie,  w chlebie podany.

Barszcz czerwony

Na zakwasie z winnych jabłek o  nucie czosnku i majeranku, z uszkami wypełnionymi mięsnym farszem (lub kapustą i grzybami)

Barszcz czerwony w kubku

Tradycyjny barszcz czerwony podawany w kubku

Tradycyjna zupa pomidorowa

Tradycyjna zupa pomidorowa z własnoręcznie wyrabianym makaronem

Dania z ryb
Pstrąg ekologiczny hodowany na źródłach

Podawany na dwa sposoby:

  • zapiekane na dębowej desce, w wianku kremowego purre, z bukietem warzyw i sosem holenderskim
  • z rusztu, z maślanymi ziemniakami, bukietem surówek i wyborem sosów (kaparowy z dymką, masło czosnkowe, rakowy, kurkowy na śmietanie)
Sandacz

Podawany na dwa sposoby:

  • zapiekane na dębowej desce, w wianku kremowego purre, z bukietem warzyw i sosem holenderskim
  • z rusztu, z maślanymi ziemniakami, bukietem surówek i wyborem sosów (kaparowy z dymką, masło czosnkowe, rakowy, kurkowy na śmietanie)
Łosoś

Podawany na dwa sposoby:

  • zapiekane na dębowej desce, w wianku kremowego purre, z bukietem warzyw i sosem holenderskim
  • z rusztu, z maślanymi ziemniakami, bukietem surówek i wyborem sosów (kaparowy z dymką, masło czosnkowe, rakowy, kurkowy na śmietanie)
Drób
Filet z kurczaka z kostką

na sałatce z bobu i skorzonery z dodatkiem maślanej kaszy jaglanej

Filet z kurczaka

w chrupiącej panierce kukurydzianej z kolbą kukurydzy, frytkami i surówką

Zawijaniec bałtowski

wypełniony wiejskim masłem i natką pietruszki, frytki, młoda marchew karmelizowana miodem

Inne ptactwo okoliczne
Połówka pieczonej kaczki

na jabłkach z żurawiną z ziemniakami po polsku i burakami zasmażanymi

Wieprzowina
Kotlet schabowy

Tradycyjny kotlet schabowy z kapustą zasmażaną, ziemniakami z koperkiem i mizerią

Golonka

Chrupiąca golonka, pieczona w glazurze miodowo – piwnej, podana na kapuście z grochem, z tartym chrzanem, musztardą i ziemniakami opiekanymi

Żeberko

Wolno pieczone żeberko z sosem BBQ i konfiturą z cebuli, z sałatką ziemniaczaną, pieczonym ziemniakiem i grillowanymi warzywami

Wołowina
Stek z krótko smażonymi grzybami

Stek z dojrzewającej polędwicy wołowej z krótko smażonymi grzybami, pieczonym ziemniakiem i grillowanymi warzywami

Juraburger

Burger z siekanej wołowiny, z pomidorem, korniszonem i krążkami cebuli z wyborem sosów,podawany w bułce naszego wypieku i z chrupiącymi frytkami.

Turnedo z polędwicy

Turnedo z polędwicy z sosem pieprzowym, frytka stekowa, sałatka z marynowanych warzyw

Policzki wołowe z kaszą pęczak

Policzki wołowe z kaszą pęczak, buraczki glazurowane, brukselka, demi glace

Dziczyzna
Gulasz z dzika

Gulasz z dzika podany z plackami ziemniaczanymi i młodą marchewką

Comber z jelenia

Comber z jelenia o nucie leśnych grzybów z opiekanymi kopytkami i glazurowanymi burakami

Pasty
Czarne tagliolini

Czarne tagliolini z atramentem kałamarnicy, z krewetkami, cukinią i sosem homarowym

Tagliatelle z kurczakiem

Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i płatkami parmezanu

Pozostałe
Bałtowskie korytko

Dla dwóch osób.

  • filet z kurczaka
  • kiełbasa wiejska z rusztu
  • żeberko
  • golonka
  • polędwica wieprzowa
  • ziemniaki pieczone
  • frytki
  • grillowane warzywa
  • kapusta zasmażana
  • wybór sosów
Pierogi własnego wyrobu

Podawane na dowolny sposób: opiekane lub z wody, z surówką

  • Ze szpinakiem i serem feta (6 szt.)
  • Ruskie z twarogiem i ziemniakami (6 szt.)
  • Tradycyjne z mięsem (6 szt.)
  • Kopytka z masłem
Menu dla dzieci
Rosół domowy

Z wiejskiej kury z wyrabianym na miejscu makaronem

Tradycyjna zupa pomidorowa

Tradycyjna zupa pomidorowa z własnoręcznie wyrabianym makaronem

Panierowane polędwiczki

Panierowane polędwiczki z kurczaka z frytkami i surówką

Sola w cieście jajecznym

Sola w cieście jajecznym z ziemniakami maślanymi oraz marchewką

Naleśniki własnej kompozycji

Naleśniki własnej kompozycji z: owocami, nutellą (2szt.)

Puchar lodowy

Puchar lodowy własnego pomysłu z owocami i bitą śmietaną

Desery
Zapieckowa malinowa rozkosz

Zapieckowa malinowa rozkosz

Gorąca szarlotka

Gorąca  szarlotka z sandomierskich jabłek, z prażonymi migdałami,musem brzoskwiniowym i lodami waniliowymi

Sernik po bałtowsku

Sernik po bałtowsku z gorącymi malinami

Fondat czekoladowy

Fondat czekoladowy z cytrynowym sorbetem i wiśniami