Winiarnia

Historia wina sięga czasów starożytnych. Ślady archeologiczne potwierdzają wytwarzanie wina między IX a V tysiącleciem p.n.e. Wino to styl życia, harmonia, inspiracja, świętowanie, biesiadowanie i przyjaźń.

IMG_9636

Ciekawostką jest, że wina przechowywano nie w piwnicach a na górnych piętrach domów, przy kominach wentylacyjnych. Dzięki temu wino miało nabrać dymnego smaku. Dopiero w średniowieczu mnisi znieśli wino do piwnic, aby uchronić je przed barbarzyńcami.

“Bałtowski Zapiecek” posiada winnicę z szeroką gamą win różnego gatunku. W piwnicy restauracji stworzyliśmy idealne warunki do przechowywanie i dojrzewania tego boskiego trunku.

Nasza winiarnia charakteryzuje się:

  • szeroką selekcją win zróżnicowanych gatunkowo;
  • posiadamy jedną z najdłuższych kart win w Polsce i najlepiej wyselekcjonowaną;
  • zapewniamy idealne warunki do przechowywania i dojrzewania wina;
  • specjalnie przygotowana piwnica wyposażona jest również w profesjonalne chłodziarki,
  • marki win od podstawowych, codziennych przez bardziej wyszukane, do specjalnie wyselekcjonowanych, najbardziej znanych w świecie winiarskim;
  • wina wyselekcjonowane przez sommeliera – experta i pod jego baczną opieką.