Uroczyste otwarcie

Elegancja i szyk

Elegancja, szyk, odpowiedni klimat, pyszne potrawy, klasa i cudowne otoczenie. To wszystko sprawia, że bez wątpienia restaurację „ Gościniec Bałtowski Zapiecek” można nazwać perełką kulinarną na skalę nie tylko województwa, ale wręcz całej Polski. Uroczyste otwarcie lokalu odbyło się sobotę, a temu wydarzeniu towarzyszyła wizyta dostojnych gości z wicemarszałkiem województwa świętokrzyskiego Kazimierzem Kotowskim na czele. Przybyli na uroczystość, która miała wspaniałą oprawę byli pod wrażeniem. Na stołach królowały potrawy, które nie tylko smakiem ale i wyglądem mogły pretendować do miana kulinarnych dzieł sztuki.

 

Prostota z wyrafinowaniem

– Nowoczesne zaplecze gastronomiczne sprawia, iż nasza kuchnia ma, nieograniczone możliwości – mówi Monika Lichota dyrektor do spraw marketingu restauracji „Gościniec Bałtowski Zapiecek”. – Wszystkie serwowane potrawy tworzone są ze świeżych produktów. Staramy się, aby w naszym zróżnicowanym menu znalazło się miejsce zarówno dla dań odznaczających się prostotą, jak i wyrafinowaniem. Oferujemy dania mięsne, wegetariańskie i wegańskie; smaki z różnych stron świata; dania tradycyjnej kuchni polskiej. Gościniec położony jest na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego, co samo w sobie dodaje restauracji uroku i wyjątkowego charakteru. Wnętrze łączy nowoczesność z tradycją. Przestrzeń i światło stwarzają atmosferę doskonałą, zarówno do biesiadowania, jak i relaksu przy kawie. Na dwu dostępnych dla gości poziomach każdy znajdzie odpowiednie miejsce dla siebie. Dwie duże sale na parterze ozdobione są obrazami przedstawiającymi bałtowskie krajobrazy uwiecznione przez współpracujących z nami artystów. Jedna z tych sal przygotowana została z myślą o imprezach okolicznościowych czyli  weselach itp. Na szczególną uwagę zasługuje specjalne, doskonale wyposażone miejsce przeznaczone specjalnie do zabaw dziecięcych. Nie zapominamy też o kreatywności naszych klientów – stąd możliwość komponowania własnych dań i realizowania własnych pomysłów kulinarnych. Bogato prezentuje się nasza karta win i innych alkoholi. Szef kuchni, to prawdziwy gastronomiczny człowiek renesansu – kulinarny uniwersalista. Potrafi tworzyć dania należące do różnych tradycji i stylów. Piękno i harmonia to jego znak rozpoznawczy. Doskonale komponuje potrawy zarówno w warstwie wyglądu, jak i smaku. Nie boi się eksperymentowania uzyskując zaskakujące, ale zawsze miłe dla podniebienia efekty. Umiejętnie łączy prostotę z wyrafinowaniem. Szczególny charakter restauracji związany z jej położeniem, wnętrzem i możliwościami sprawia, że „Bałtowski Zapiecek „ doskonale nadaje się zarówno dla indywidualistów jak i dla rodzin z dziećmi. To także wymarzone miejsce na organizowanie konferencji, kolacji biznesowych, komunii, wesel i innych imprez okolicznościowych. Atutem restauracji, podkreślającym jeszcze jakość naszej ofert jest profesjonalna obsługa.

 

Tradycja polskiego dworku

Prawdziwa historia restauracji właśnie się rozpoczyna. Sam wygląd budynku wskazuje jednak, że jesteśmy zanurzeni w dziejach. Staramy się nawiązać do tradycji polskiego dworku szlacheckiego z XIX wieku. Naszym celem jest stworzenie klimatu łączącego przeszłość z nowoczesnością. Mamy nadzieję, że czas będzie działał na naszą korzyść…- dodaje Monika Lichota.